Keresés

Középpontban az élelmiszeripar

 

Az OKS speciálisan az élelmiszeripar nagytisztaságú kívánalmainak megfelelően fejleszteti ki a speciális kenőanyagokat. Ezek minden területen alkalmazhatóak, ahol emberek közvetett módon kapcsolatba kerülhetnek kenőanyagokkal. Ez messze meghaladja az élelmiszer- és italgyártó ipar határait. Tipikus felhasználók többek között:

 

  • Élelmiszer-csomagolóanyagok gyártói
  • Az élelmiszeripar gép- és berendezésgyártók
  • Élelmiszer logisztikai központok üzemeltetői
  • Háztartási készülékek gyártói, mint pl. sütők,Hűtőszekrények stb.
  • A háztartásban használatos termékek gyártói
  • Játékipar
  • GyógyszeriparAz OKS speciális kenőanyagokkal a biztos oldalon áll.


Jelenleg nem létezik kötelező érvényű európai vagy nemzetközi törvényi előírás az élelmiszeripari kenőanyagokra. Ily módon az élelmiszeriparban és a szomszédos területeken mindenek előtt a világszerte legszigorúbb US-amerikai rendelkezéseket veszik figyelembe.


Az FDA (Food and Drug Administration) pozitívlistája.


Ez a világszerte elismert lista tartalmazza az élelmiszeripari kenőanyagokban megengedett betétanyagokat.
Az NSF (National Sanitation Foundation) ezen alapuló Fehér Könyvében valamennyi, az NSF által bevizsgált kenőanyag fel van tüntetve. Ezek az anyagok a www.nsf.org oldalon a "Nonfood Compounds Listings Directory", fejezetben találhatók, cégnév szerinti sorrendben.

 

Az NSF H1 osztályba sorolás azokat a kenőanyagokat jelöli, amelyek akkor alkalmazhatóak, ha az élelmiszerekkel történő véletlenszerű érintkezés Műszakilag nem zárható ki.

Az NSF H2
alatt azok a kenőanyagok vannak összefoglalva, amelyek akkor alkalmazhatók, ha az élelmiszerekkel történő érintkezés Műszakilag kizárható.

EK-irányelvek 93/43/EWG
(kiadva: 1993.06.14).
Ez az irányelv az élelmiszerfeldolgozó üzemeknek előírja a HACCP-módszer (Hazard Analysis Critical Control Point) alkalmazását. Ez a Megelőző rendszer biztosítja, hogy egy élelmiszer gyártási folyamatában minden, fertőzési szempontból fontos lépést azonosítani és felügyelni lehessen. A HACCP-módszer akkor is kiterjed az élelmiszeripari kenőanyagok kezelésére, ha ezek az irányelvek semmilyen előírást nem tartalmaznak az élelmiszeripari kenőanyagok betétanyagaira vonatkozóan.